Ръчно изработени творби

За мен

Здравейте, това е страница, в която можете да разгледате различни изделия изработени лично от мен. Занимавам се с тъкане, плъстене и рисуване върху коприна.

Казвам се Десислава Баракова . От дете имам увлечение към плетенето на една и две куки, кроенето, шиенето и бродирането. Първите уроци съм взела неусетно, седейки, наблюдавайки и работейки или по-скоро пречейки на майка ми и бабите ми. Естествено беше и ориентирането на образованието ми в тази посока. Завършила съм художествена обработка на текстил и облекло. След което съм изучавала тъкането, а по-късно и плъстенето на вълна. Тази неразгадана магия на нишката и нейното превъплъщение посредством кука, игла или наснования стан в плат, дреха, шал или друго нещо е всъщност енергията, която всеки път, когато започвам нещо ново, ме води и държи в очакване, до неговия завършък.

ТЪКАЧЕСТВО –Занимавам се с тъкане още от ученически години. Силно впечатление са ми правили старите български мотиви,вплетени в черги и килими. С интерес изучавам веки един детайл и мотив, различните им цветови превъплъщения. Често тъка и лично мои проекти, със сюжети свързани с планината, природата и абстрактни композиции. Предварително разработени на хартия и след това пренесени върху нишките на стана.

ПЛЪСТЕНЕ – това е един много древен занаят, позабравен във времето, но през последните години радващ се все по-голям интерес и популярност. Изходният материал е необработена ( табашка) вълна, от която посредством сплъстяване се получава тъкан, фигура дреха и т.н. Работните етапи са сходни с тъкането – първоначален проект, разработен в цвят и размер и пресъздаването му посредством мокро и сухо сплъстяване.

РИСУВАНЕ ВЪРХУ КОПРИНА – рисуването с четка върху коприната е много приятен и благодатен метод за работа. Досега съм рисувала предимно шалове и различни сюжети – флорални, абстрактни и други. Интересни са и шаловете изработени в техниката батик и шиботи.

single image